Det har gått flera år sedan det blev en stor skandal efter att Kalla fakta avslöjade den inhumana produktionen av dun som försiggår i många länder – helt enkelt att gässen plockas levande, vilket har liknats vid ren tortyr. Dunet växer då ut igen så att det åter kan plockas från fåglarna. Detta resulterade i att flera butikskedjor tillfälligt slutade sälja dunprodukter då de inte kunde garantera en etisk dunproduktion.
Kina är den största producenten av dun, men det sker också en hel del produktion inom EU. Trots att det nu är förbjudet att plocka dun från levande gäss inom EU sker detta fortfarande, skriver Svenska Yle i en artikel från 2018. Enligt tidningen beror det på bristande kontroller. Problemet verkar vara störst i Polen och Ungern, men problem finns även i Tyskland och Frankrike.
Många butiker har numera en policy som tar avstånd från plockning av levande fåglar. Dessa policylöften har visat sig vara svåra att lita på, bland annat för att det är svårt att kontrollera exakt var dunet kommer ifrån och att det ofta utfärdas falska etik-intyg. Förespråkarna för ”etiskt dun” menar att dunet är en biprodukt från fåglar som används för köttproduktion, och som därför annars skulle slängas.
Vad ska man göra om man ändå vill köpa en dunjacka?
Det bästa tipset är att vara kritiskt ifrågasättande som konsument och att fråga i butiken om de har någon policy vad gäller dunet i deras produkter och var dunet kommer i från. Det finns många alternativ till dunjacka, som till exempel olika syntetmaterial som kan användas istället för dun, eller jackor som har bomull som foder istället. I vissa fall använder butikerna återvunnet dun vilket såklart även det är ett bättre alternativ än nyproducerat dun. Med det här sagt kommer här lite praktiska råd om du trots allt bestämmer dig för att köpa en äkta dunjacka:
- Tänk igenom vad du ska använda jackan till. Ska du bara bära den till och från jobbet, eller ska den fungera även väldigt kalla vinterdagar när du går på långpromenad i snön? I det senare fallet krävs såklart en varmare jacka av högre kvalitet.
- Finns risk att jackan blir blöt bör du välja en med vattentätt yttermaterial. Dun som blir blött förlorar isolerande förmåga. Det tar lång tid för en blöt dunjacka att torka.
- Är det viktigt att jackan tar så lite plats som möjligt när du packar, det vill säga att den är lätta att komprimera, bör du välja en jacka med högre dunhalt, så kallad ”fillpower” (läs mer om detta nedan).
- Ska jacka användas till utflykter och vandring kan tekniska detaljer vara viktiga att tänka på, som praktiska och bra placerade fickor. Det kanske också kan vara bra med en hög krage och en heltäckande huva.
- Och kanske viktigast av allt – se till att jackan sitter bra och är skön!
5 fina vinterjackor i butik just nu
Vi har skannat av internet och hittat några dunjackor från butiker som har en uttalad policy om etiskt dun och/eller använder sig av återvunnet dun. Vi har dessutom hittat några helt i syntetiskt material men som är minst lika fina. Här är våra fem favoriter!
Beige dunjacka från Arket

Hur fin är inte den här beigea dunjackan från Arket? Jackan är fylld med återvunnet dun. Läs mer och köp här.
Lång och svart dunjacka från Röhnisch

Lång och svart dunjacka från Röhnisch, tillverkad av återvunnet tyg. Läs mer och köp här.
Varm dunjacka från Rains

För dig som är ute efter en riktigt varm dunjacka är den här från Rains ett bra alternativ. Den har dessutom en hög krage så du slipper frysa om halsen. Läs mer och köp här.
Rosa vinterjacka från Monki

Hur fin är inte den här rosa vinterjackan utan äkta dun? Du hittar den hos Monki. Läs mer och köp här.
Tunn beige vinterjacka från Cos

En vinterjacka utan äkta dun från Cos. Nedre delen kan tas av för att få en kortare jacka, och även ärmarna går att ta av om du vill använda jackan som väst när det blir lite varmare igen. Läs mer och köp här.
Vill du ha fler tips på vilken vinterjacka du ska bära i år? Läs här.
Går min dunjacka att tvätta?
Kom ihåg att alltid läsa på tvättlappen innan du tvättar din jacka! När dunet blir smutsigt och börjar klumpa sig minskar den isolerande förmågan men denna kan återställas genom tvätt. En dunjacka kan du oftast tvätta i vanlig tvättmaskin i 40 grader. Använd milt tvättmedel eller inget alls, och inget blekmedel eller sköljmedel. Det är viktigt att du direkt efter tvätten torktumlar jackan på medelhög värme tillsammans med en eller ett par tennisbollar. Detta gör att dunet fördelas jämnt så att jackan blir fluffig. Obs! Det är viktigt att jackan är helt torr innan du slutat torktumla den. Till skillnad från dun förlorar inte en jacka i syntetmaterial sin isolerande egenskap när den blir blöt, så det är en annan fördel med att välja bort äkta dun.
Vad är dun?
Dunet är de små korta och väldigt mjuka fjädrarna alla fåglar har, speciellt när de är ungar. Hos äldre fåglar ersätts och täcks dunet av täckfjädrar. Andfåglar har mycket dun även som vuxna, så det är från dessa – exempelvis gäss och ankor – som det mesta kommersiella dunet kommer. Dun används på grund av sin värmeisolerande förmåga som fyllning i exempelvis jackor och täcken. Ju mer dun fyllningen innehåller desto högre kvalitet; produkten blir lättare och mer komprimerbar. Vanligen ligger dunandelen på 80–90 procent, resten är fjädrar. Man talar också om ”fillpower” när det gäller dunprodukter – ju högre mått på detta desto mer dun innehåller produkten. En fillpower på över 550 räknas som mycket bra. Dun är upp till fyra gånger så värmeisolerande som syntetfiber och håller även mycket längre.
Artikel av: Pär Jonasson och Frida Olheden